Verwarming voor de mens, niet de binnenlucht

Wist u dat ruim 86% van de woningen in Nederland nog steeds energieverkwistende en ongezonde centrale luchtverwarming gebruikt? En dat we daarmee we de lucht verwarmen en niet de mens? Door de lucht te verwarmen creëren we een soort isolatieschil, waarna we weer moeten ventileren. Verder stijgt verwarmde lucht naar het plafond, waar ze geen nut heeft.

De lucht verwarmen is dus niet efficiënt, niet duurzaam en slecht voor uw portemonnee. Bovendien is luchtverwarming ongezond, omdat het stof en ziektekiemen verspreidt.

Hoe kunnen wij duurzamer en gezonder verwarmen (en koelen)?

Wij van EcoConcepts maken gebruik van straling voor verwarming en koeling. Straling is geen warmte, maar bestaat uit elektromagnetische energie die zodra het massa treft wordt omgezet in warmte.

Stralingsverwarming brengt energie rechtstreeks over naar de mens, zonder dat daarvoor eerst alle lucht in de ruimte moet worden opgewarmd. Veel energie-efficiënter dus, want met stralingsverwarming voelt u zich behaaglijk bij luchttemperaturen die aanzienlijk lager liggen dan in het geval van luchtverwarming.

In samenwerking met onze partners leveren wij:

  • Infraroodverwarming – voordelig verwarmen voor gezond en duurzaam wonen
  • EWKTec- klimaatsysteem – de Mercedes op het gebied van optimale binnenklimaatbeheersing
  • Warmtepompen

Nooit meer te warm of te koud binnenshuis

Onze verwarmings- en koelingsinstallaties verwarmen niet de lucht en loze delen vlak onder het plafond, maar brengen grote wandoppervlakken op temperatuur, waardoor u uw energie gemakkelijk kunt afgeven. Hierdoor hebt u het nooit te warm of te koud.

Met stralingswarmte kunt u gedag zeggen tegen gas, want onze installaties zijn geheel elektrisch.

Hoe werkt stralingswarmte?

De natuurlijke werking van stralingswarmte kunt u vergelijken met de zon: het brengt elektromagnetische energie over naar alles wat massa heeft. Zonnestralen verwarmen u immers heerlijk, terwijl de lucht ertussen ijskoud kan zijn.

Straling heeft geen medium – zoals lucht of water- nodig om energie over te brengen en werkt dus ook in een vacuüm. Het is dan ook de belangrijkste vorm van warmte-uitwisseling in de ruimte.

Meer voordelen van stralingswarmte

  • Meer natuurlijke ventilatie – verwarming en ventilatie maken geen gebruik van hetzelfde medium lucht, zodat u gemakkelijk een raam kunt openzetten zonder te veel warmte te verliezen.
  • Geen fossiele brandstoffen nodig – een zeer belangrijk bijkomend voordeel is dat onze warmtebron geen fossiele brandstof als gas nodig heeft maar enkel stroom. Die is gemakkelijk op te wekken uit de bodem, lucht of zon, voor energieneutraal wonen.
  • Stralingswarmte is gezonder – luchtverwarming zorgt voor een droge lucht. Ook verspreidt en bouwt het stof op, wat slecht is voor de luchtwegen. Bij stralingswarmte blijft de lucht schoon.
  • Energiezuiniger – aangezien een daling van de luchttemperatuur met 1 graad een energiebesparing oplevert van ongeveer 7 tot 10%, kan het verschil in energieverbruik aardig oplopen. Als we uitgaan van 100% convectie in vergelijking met 100% straling in een huishoudelijke omgeving, dan kan stralingsverwarming thermisch comfort leveren bij luchttemperaturen die 4 tot 6 graden lager liggen dan de voorgeschreven minimumtemperatuur van 20 graden.
  • Onzichtbaar en geruisloos – Onze installaties integreren discreet in elk interieur, zodat deze verwarming onzichtbaar en ook nog geruisloos is.

Wat kost stralingsverwarming?

Nieuwsgierig naar wat uw investering in een duurzame verwarmingsinstallatie is?

Het ideale binnenklimaat door grote bouwoppervlakken om te toveren tot stralingswarmtebronnen

Stralingswarmte kan gebruikt worden voor verwarming en koeling en is zelfs praktischer binnen dan buiten omdat we de omgevingsfactoren onder controle hebben. Het binnenklimaat kan perfect geregeld worden met EWKTec en voordeliger dan bij ieder ander systeem.

Net zoals de zon warmt een stralingswarmtebron niet rechtstreeks de lucht op, maar brengt ze elektromagnetische energie over (zonder energieverlies) naar alles wat massa heeft. Door grote oppervlakten (muren, vloeren of plafonds) op temperatuur te brengen (circa 24 graden) kan de mens zijn energie makkelijk afgeven terwijl de lucht zuurstofrijk blijft.

Uiteraard produceert een thermisch actief bouwoppervlak straling, net als eender welk ander object op aarde. Maar aangezien de huidtemperatuur van de mens iets hoger is dan de oppervlakte temperatuur van de met water verwarmde bouwoppervlakken, is het de mens die netto warmtestraling verliest aan het bouwoppervlak.

In de context van gebouwenverwarming zijn dat bijvoorbeeld de vloer, de muren, het plafond, de meubels en natuurlijk ook de mensen zelf. In feite wordt zo de hele ruimte onderdeel van het verwarmingssysteem. Ook zorgen de opgewarmde oppervlakken via conductie en convectie voor een beperkte en vertraagde opwarming van de lucht, waardoor het lichaam minder warmte verliest aan de omringende luchtlaag. Kortom, luchtverwarming isoleert, terwijl stralingsverwarming isoleert én verwarmt, net zoals de zon.

Meer lezen  >>

Natuurlijke verwarming met infrarood panelen

Een stralingswarmtebron brengt energie rechtstreeks over naar de mens, zonder dat daarvoor eerst alle lucht in de ruimte moet worden opgewarmd. Er kunnen microklimaten worden gecreëerd, wat uiteraard veel energie-efficiënter is.
Omdat stralingsverwarming mensen rechtstreeks kan verwarmen, verhoogt bovendien het thermisch comfort in spectaculaire mate.

Stralingswarmte laat de lucht onbewogen. Er is dus geen circulatie van stof en ziektekiemen, en het temperatuurverschil tussen de verschillende luchtlagen blijft beperkt (ongeveer 2 graden Celsius). Dat is efficiënter en comfortabeler: er wordt geen grote hoeveelheid energie verkwist voor het nutteloze verwarmen van de ruimte onder het plafond, en de vloer wordt niet kouder naarmate de verwarming hoger wordt gezet.

Bij stralingswarmte zijn de muren (alsook de andere objecten in de ruimte) warmer dan de lucht, zodat de muren droog blijven. Dat heeft drie belangrijke voordelen. Ten eerste blijft de luchtvochtigheid in de ruimte op peil, wat aangenamer is voor de mensen die er vertoeven. Ten tweede werkt het schimmelvorming tegen, zelfs als het huis niet is geïsoleerd. Ten derde lekt er door droge muren minder warmte naar buiten.

Een vochtige muur heeft een veel lagere isolatiewaarde dan een droge muur: volgens een onderzoek van de Technische Universiteit Kaiserslautern vermindert vier procent vocht de isolatiewaarde van een muur met ongeveer 50%. Bovendien neemt het warmteverlies via de muren af naarmate de luchttemperatuur daalt. Ook dat is in het voordeel van stralingswarmte, want ze biedt thermisch comfort bij lagere luchttemperaturen.

Meer lezen  >>

Bijpassende warmtepompen

De basis van het systeem bestaat uit een warmtepomp, een bronsysteem en een afgiftesysteem. Als hart van het systeem zorgt de warmtepomp ervoor dat er naar behoefte warmte of kou wordt afgegeven aan de ruimte. Dat gebeurt door middel van een lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming en/of ventilator­ convectoren. Ook zorgt de warmtepomp voor warm water dat in een boiler wordt opgeslagen. De warmtepomp haalt een groot deel van zijn energie uit warmtewis­selaars in de grond of uit de buitenlucht. In combinatie met zonnecollectoren voor warm water en zonnepanelen voor stroom en verwarming werkt het systeem energieneutraal. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat het huis of het gebouw goed geïsoleerd is.

De basiselementen van het systeem
• Warmtepomp
• Bronsysteem voor natuurlijke energie
• Afgiftesysteem zoals vloerverwarming en/of ventilatorconvectoren
• Eventueel energieneutraal met bodem, zon of lucht collectoren

Meer lezen  >>

© Copyright EcoConcepts B.V.

icon-payment-ideal icon-payment-paypal icon-payment-banktransfer icon-payment-mistercash