Nieuwbouw woning in Uddel

Voor de nieuwe woning in Uddel zijn de sandwichwanden (EPS) van Econess gebruikt en in de dak elementen is Kooltherm verwerkt. In de elementen is het elektra en dergelijke al prefab aangebracht. Ook zijn er in het sandwichpaneel sparingen opgenomen die als kolommen worden afgestort met beton.

Sandwichpanelen van Nederlandse fabrikant is basis voor woning
De panelen met een Rc-waarde van 9,5 vormen de basis van een nieuwe woning in Uddel. De kern van EPS is aan twee zijden dubbel bekleed met een watervaste en brandwerende CBM-board-plaat van 9 mm welke middels het unieke verlijmingsproces met behulp van vacuümtechnieken zijn geprefabriceerd. De panelen van Rc Panels® zijn spijkerbaar, watervast, brandwerend en verwerkbaar met gewone apparatuur.

Betondikte bepalend
Voor de betonnen kolommen is in de elementen een bekisting van CBM-board-beplating opgenomen, met zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde daarvan een strook Kooltherm-isolatie. Met dit hoogwaardige isolatiemateriaal doen de kolommen geen afbreuk aan de Rc-waarde van het element. Inmiddels is ook opdracht verkregen om op deze manier drie vierlaagse appartementencomplexen met elk twaalf appartementen te realiseren in Almere. Bij meerlaagse woningbouw spelen hogere brandeisen dan bij een vrijstaande woning, maar met de CBM-board-beplating en de dragende betonnen kolommen vormt dat geen probleem.

Binnenwanden en daken
Econess levert op dezelfde wijze ook de binnenwanden voor de woningen. Die zijn echter slechts 104 mm dik. De dakpanelen hebben een kern van 200 mm Kooltherm, met aan weerszijden een spaanplaat van 3,2 mm. Zo is de dunste dakplaat met deze isolatiewaarde door Rc Panels BV geleverd. De CBM-board-beplating kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde eenvoudig worden afgestuct. Waarbij de vlakke harde beplating al een heel goede ondergrond vormt, waardoor het stucwerk in veel minder arbeidsgangen kan worden aangebracht. RC Panels berekent dat de opdrachtgever met dit bouwsysteem ongeveer 30 tot 40 procent bespaart ten opzichte van traditionele bouw.

Eenvoudiger systeem
Tegenwoordig hanteren we een eenvoudiger – goedkoper – systeem om de betonkolommen te integreren in de wandelementen. Daarvoor hebben we ons oog laten vallen op EPS-blokken die met gaten er in worden geproduceerd. Die kunnen we meeverlijmen tot een wand om er vervolgens een sandwichpaneel van te fabriceren. Je hoeft dan geen bekisting meer te timmeren

Projectgegevens

Periode: 2013
Objekttype: Nieuwbouw vrijstaande woning

Bildergalerie – Denkmal/Sanierung Boarding House